Vrijdag 6 maart 2020

20200228 750450 Waarom werken

Waarom werken?

Jurgen Spelbos, Ruud van der Burg, Niels Lunsing

Tijd: 20:15 | € 10,00

De toenemende robotisering kan de mens degraderen tot een werkeloos en nutteloos wezen. Ook kan het de mens bevrijden van klachten als burn out en stress. Twee meestersprekers gaan op zoek naar het optimale. 

Meer informatie

Het hebben van een goede baan blijkt een belangrijk element te zijn in ons leven. Maatschappelijk en economisch onmisbaar om mee te tellen en gelukkig te zijn. Aan de andere kant nemen ‘burn out’ klachten, op steeds  jongere leeftijd toe. Veel Nederlanders, waaronder studenten, geven aan een (te) grote werkdruk te ervaren. Er lijkt een samenhang te bestaan tussen het belang van werk en de toenemende burn out. 

De vraag is of robotica in de toekomst een oplossing voor de geschetste problemen rond werk zal bieden? Of integendeel juist zal leiden tot nieuwe problemen die we nog niet helemaal kunnen overzien?

Ruud van der Burg, jarenlang werkzaam in de wereld van robotica zet voor ons deze ontwikkeling op een rij. Sinds 2010 heeft hij een eigen Stichting “The Art of Robotics” waarmee hij de maatschappelijke relevantie van robotica techniek laat zien. Zijn laatste project is “Try a Robot”. Tijdelijke inzet van een collaboratieve robot die zowel naast als met mensen kan werken. Bereikbaar voor elk bedrijf! Ruud gaat deze avond onder andere in op welke verschillende robots er zijn, hoe ze nu al worden ingezeten wat er in 2020 nog komen gaat.

Jurgen Spelbos spreekt over het omgaan met een burn-out, en over wat je kan doen om daar uit te komen. Dat je ziek kon worden van stress, depressief of burn-out kon raken wist Jurgen Spelbos (1962) niet, hij was superstressbestendig. Totdat hij chronisch ziek werd, depressief en tegen een burn-out aanliep na jaren van vechten tegen het ziek zijn. Toen hij eenmaal herstellende was raakte hij gefascineerd van het fenomeen stress, wat is het nu eigenlijk, wat doet het met je en vooral natuurlijk: wat is er tegen te doen? 

Draagt de toenemende robotisering bij aan een betere en meer menselijke werk- en leefomgeving? Of ontstaat er een groeiende kloof tussen een digitaal vaardige en goed verdienende bovenlaag en een groeiende groep nuttelozen? Of ontstaan er juist veel aantrekkelijke nieuwe banen waardoor werkstress en de kans op burn-out afnemen? 

Naast de inleidingen  van Jurgen Spelbos en Ruud van der Burg zal o.l.v. Niels Lunsing (pedagoog en activeringscoach) een visie op de toekomst worden gegeven. Beide sprekers gaan met elkaar in discussie en er is uiteraard ruimte voor vragen uit het publiek.

We weten zeker dat deze avond u zal kietelen over de toekomst van ons (werkende) leven. Bore-out of burn-out, that's the question. Misschien zijn de geschetste toekomstbeelden nu al realiteit! 

Kaarten reserveren

 Verveling na je pensioen, Loesje, toekomt.nlAfbeeldingsresultaat voor robot in zorg philadelphia

Locatie:
Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2 | 8014 AZ Zwolle
Route en contactgegevens