vrijdag 13 december 2024
Taalfenomenen

Taalfenomenen

Wim Daniëls

20:00 - circa 22:00 uur
15,00

Een humoristisch en virtuoos theatercollege over de geschiedenis van jongerentaal en van achternamen.

Wim Daniels is niet alleen een begenadigd veelschrijver, maar ook een cabareteske verteller. Zijn optredens maken je altijd aan het lachen, maar je steekt er ook wat van op. Hij weet ongelooflijk veel over allerlei aspecten van taal, en geeft aan die kennis een geheel eigen draai. Dit keer behandelt hij de volgende twee taalfenomenen:

Jongerentaal, een betrekkelijk jong verschijnsel. Je zou denken dat er altijd wel jongerentaal is geweest, maar dat is niet zo. Hoe komt dat? En hoe is jongerentaal dan ontstaan en hoe heeft die zich ontwikkeld? Vragen waarop Wim Daniels in zijn voordracht antwoorden geeft.

De geschiedenis van onze achternamen. Sinds wanneer hebben mensen een achternaam? Vaak wordt gezegd sinds de invoering van de burgerlijke stand in 1811. Maar is dat zo? En wat kun je aan achternamen aflezen? Ook op deze vragen gaat Wim Daniels in.

Over de artiest

Wim Daniels is ondertussen een bekende Nederlander, die geregeld is te zien en te horen op de radio en TV, en in de theaters. Hij is begonnen als leraar Nederlands, maar al sinds 1994 fulltime schrijver en taaladviseur. Stadsdichter was hij ook nog, in Helmond. En schrijver van het groot dictee der Nederlandse taal. Lees over zijn indrukwekkende carrière op:

Wikipedia Wim Daniels

Fotografie Merlijn Doomernik

Locatie:
Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2 | 8014 AZ Zwolle
Route en contactgegevens

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief. We sturen je voor elk evenement van de agenda eenmalig een e-mail.

SIO zaalverhuur Zwolle