vrijdag 19 januari 2024
Baas over je brein

Baas over je brein

André Aleman, hoogleraar en schrijver

20:15 uur | € 15,00

Een interessant theater-college van een vooraanstaand wetenschapper over de werking en de beïnvloedbaarheid van ons brein.

Misvattingen over hersenen en gedrag

Prof. Aleman gaat in gangbare opvattingen over ons brein en ons gedrag.

Is het bijvoorbeeld echt zo dat een kind een taal veel makkelijker leert dan een volwassene? En is de angst van veel ouders terecht dat gamen slecht is voor een kinderbrein en het gebruik van suiker zo mogelijk nóg slechter? Ook gaat hij in op mensen met bijvoorbeeld een psychose. Ja, die zijn verward, maar zijn alle verwarde mensen meteen een groot gevaar voor zichzelf of hun omgeving?

In tegenstelling tot veel hersenwetenschappers, zoals Dick Swaab, is hij van mening, dat menselijk bewustzijn wel degelijk gedrag kan aansturen en dat we daardoor baas over ons eigen leven kunnen zijn. Hij noemt de rol van het onbewuste overschat en betoogt dat je door bewust denken je leven kunt veranderen. Uiteindelijk zal hij een aantal misvattingen ontzenuwen.

De spreker

Prof. dr. A. (André) Aleman (1975) studeerde neuropsychologie en fysiologische psychologie aan de Universiteit van Utrecht, waar hij in 2001 ook cum laude promoveerde op Hallucinaties bij Schizofrenie. In 2008 werd hij benoemd tot hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan de universiteit van Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Naast zijn wetenschappelijk werk publiceert hij boeken voor een breed publiek, zoals Wie is hier nou verward? (2021), Het Seniorenbrein (2012), Hersenspinsels (2011) en Je brein de baas (2007). Het seniorenbrein stond wekenlang in de CPNB bestseller top-60 en werd vertaald in 8 talen. Aleman geeft lezingen en theatercolleges over de onderwerpen van zijn boeken.

Fotograaf Maarten Aleman

Locatie:
Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2 | 8014 AZ Zwolle
Route en contactgegevens

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief. We sturen u voor elk evenement van de agenda eenmalig een e-mail.

Facebook link

Op onze Facebook pagina kunt u zich ook aanmelden, de agenda bekijken, meer informatie lezen en zelf reageren.

Twitter link

Volg ons op Twitter om makkelijk op de hoogte te blijven van activiteiten van ZZUIT.

SIO zaalverhuur Zwolle