Vrijdag 13 maart 2015

20150313oudnieuwtest

Zwolle later ...

Door: Joop van Putten

Tijd: 20:15 uur | € 6,00

"Ik denk dat ik niet verder dan twee centimeter stond van de fotograaf in 1880." Joop van Putten laat in zijn nieuwe boek over Zwolle, Van Oud naar Nieuw, zien wat er allemaal is veranderd. Een feest van herkenning en misschien wel weemoed voor de Zwollenaren...

De Zwolse fotograaf Joop van Putten (1949) heeft die toen-versus- nu-fotografie naar een nieuwe hoogte getild. Hij stelde zichzelf ten opdracht om oude en vaak moeilijk herkenbare stadsgezichten tot op de centimeter nauwkeurig in het nu te plaatsen. Hij moest daarvoor niet alleen uitdokteren waar de fotograaf een eeuw of langer geleden precies stond, maar ook welke brandpuntsafstand die gebruikte en welke uitsnede.

"Het was puur kijken, kijken en kijken", zegt Van Putten. "Ik ging de stad in met mijn iPad met een oude foto erop en een camera met statief, en ging dan op zoek naar de plek waar de fotograaf heeft gestaan. Een centimetertje naar voren, een centimetertje naar achteren, net zo lang tot ik exact hetzelfde standpunt had als toen de oude foto werd gemaakt." Op zeker moment liep hij daarin vast. "Op de Melkmarkt was dat, ik kreeg het perspectief net niet te pakken. Ineens realiseerde ik me dat vroeger veel foto's werden gemaakt met de camera op de buik." Van Putten ging door zijn knieën en plop - het perspectief was perfect.

Om exact dezelfde foto te kunnen maken als een eeuw of langer geleden gebruikte Van Putten elementen die bewaard zijn gebleven. Soms was dat makkelijk en stond zo'n beetje alles er nog, soms was de bebouwing met wortel en tak uitgeroeid. Zoals op het Maagjesbolwerk. "Alles was verdwenen. Door een bocht in het Zwartewater lukte het me toch om de goede plek te vinden." In andere straten was het een regenpijp die hem redde, of een balkonnetje, of een verre schoorsteen. Een heel enkele keer was een nieuwe versie van een oude foto onmogelijk. "Ik had een prachtige foto van de verwoesting van het Eiland. Ik met mijn iPad de stad in, bleek die foto te zijn gemaakt op de plek van de gesloopte Michaëlskerk, net voor de V&D werd gebouwd..."

Locatie:
Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2 | 8014 AZ Zwolle
Route en contactgegevens

Aanmelden
Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@zzuit.nl.
Vermeld uw naam, de activiteit en het aantal personen.

We zien je graag langskomen!