Vrijdag 14 februari 2014

lezing filosofie

Lezing “Een kunstwerk van je leven maken kan toch iedereen…”

Het werd een levendige avond. Het onderwerp 'Filosofie van de levenskunst' en 'Waarom zou niet iedereen een kunstwerk van zijn/haar leven kunnen maken' blijkt bij veel mensen te leven. Met meer dan 20 belangstellenden werd o.l.v. Jan Timmerman over dit onderwerp van gedachten gewisseld.

Vragen als 'Worden we door opvoeding en onderwijs gedisciplineerd en aangepast aan de heersende cultuur?' en "Hoe houd je de regie over je eigen leven?' leiden tot het uitwisselen van denkbeelden. Een andere vraag is 'Is cultuur een orde maatregelen en ordenen we ons zelf". Ervaringen van de aanwezigen brachten interessante informatie in de gesprekken.

Mede a.h.v. brieven van Seneca werden thema's als vriendschap, omgaan met de tijd, leren sterven en de rol van de dood, lot en noodlot vanuit verschillende filosofische gezichtpunten besproken. Natuurlijk, we komen er vanavond niet uit, maar met het denken/nadenken over onszelf hebben we een begin gemaakt.

filosofie verslag 01 filosofie verslag 01 filosofie verslag 01 filosofie verslag 04 filosofie verslag 01