vrijdag 07 oktober 2022
Het smeedwerk der herinnering
geannuleerd!

Het smeedwerk der herinnering

Paul Gellings

20:15 uur | € 10,00 | geannuleerd

De Zwolse schrijver Paul Gellings presenteert zijn nieuwe boek ‘het smeedwerk der herinnering’. Een boeiende historische roman, deels fictie en deels autobiografisch.

Tegen de achtergrond van nagenoeg de hele twintigste eeuw vertelt schrijver Paul Gellings over zijn familie en met name over zijn grootvader Karl Josef Gellings.

Zijn grootvader was in 1892 geboren in Duitsland, werd in de Eerste Wereldoorlog door de Fransen krijgsgevangen gemaakt en wilde na zijn vrijlating emigreren naar Amerika. Hij kwam echter niet verder dan Rotterdam, ontmoette daar zijn vrouw Paulina en bleef er de rest van zijn leven wonen. Nog maar net genaturaliseerd tot Nederlander maakte hij het bombardement van 14 mei 1940 mee. Na de bevrijding speelde hij als kunstsmid een actieve rol bij de wederopbouw van de stad.

Op levendige wijze beschrijft Gellings Rotterdam als smeltkroes van historische en persoonlijke gebeurtenissen, de havens als evenzovele poorten naar de verte, de intiemere singels, de schoonheid en het gebroken hart.

Over de schrijver

Paul Gellings is in Zwolle vooral bekend als de eerste stadsdichter (2005 – 2007). Hij maakte in die periode gedichten over Zwolse thema’s als de IJssel en de Vecht en de stadsvernieuwing waar hij het niet altijd mee eens was. Maar ook over menselijke emoties en universele thema’s. Nog altijd zijn een aantal Zwolse tunnels versierd met zijn teksten zoals: ‘terug is dubbelweg’.  

Behalve dichter is Paul Gellings ook schrijver en vertaler. Hij publiceerde tien romans. Zijn laatste boek, het smeedwerk der herinnering (2021), kan gezien worden als zijn ‘magnum opus’: zijn belangrijkste, meest omvattende werk.

Hij vertaalt zowel werk van zichzelf als van anderen in het Frans en in het Nederlands. In 2012 werd hij daarvoor door de Franse regering benoemd tot ridder in de orde van de Palmes Académiques.

Paul Gellings werd geboren in 1953 te Amsterdam. Hij studeerde Frans en gaf hierin ook les, o.a. aan de Thorbecke-scholengemeenschap in Zwolle. Hij woont in Zwolle.

Beschrijving het smeedwerk der herinnering

Locatie:
Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2 | 8014 AZ Zwolle
Route en contactgegevens

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief. We sturen u voor elk evenement van de agenda eenmalig een e-mail.

Facebook link

Op onze Facebook pagina kunt u zich ook aanmelden, de agenda bekijken, meer informatie lezen en zelf reageren.

Twitter link

Volg ons op Twitter om makkelijk op de hoogte te blijven van activiteiten van ZZUIT.

SIO zaalverhuur Zwolle