vrijdag 11 oktober 2019
2019-10-11 || Goeroes

Goeroes

Stine Jensen

20:15 uur
10,00

Stine Jensen (1972) is filosoof, schrijver en programmamaker. Ze schreef boeken, over mannelijkheid en vrouwelijkheid, opvoeden, emoties en identiteit. Haar laatste boek Goeroes gaat over spiritualiteit.

Als een cursusweek mediteren in Frankrijk een bizarre wending neemt, komt Stine Jensen voor een vraag te staan: hoe ver ben je bereid te gaan voor je spirituele ontwikkeling? En wat mag een leraar wel of niet doen?

Veel moderne spiritualiteit is lang niet zo zen als we denken. De vergelijking met een onderdrukkende religie of een sekte kan gemakkelijk worden gemaakt wanneer je je afhankelijk maakt van een geestelijk leider. Maar de kracht van moderne spiritualiteit zit hem juist vaak ook in de aantrekkingskracht van de gemeenschap in een individualistische samenleving. In Goeroes onderzoekt Stine de relatie tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid, autonomie en overgave en de behoefte aan spirituele groei.

Stine Jensen is een Deens-Nederlands filosofe en publiciste. Ze werd geboren in Denemarken, maar kwam al voor haar eerste verjaardag naar Nederland omdat haar vader daar werk vond. Ze heeft nog altijd de Deense nationaliteit.

Zij studeerde literatuurwetenschappen (cum laude afgestudeerd) en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 2002 en 2007 pendelde ze tussen Amsterdam en Istanboel, en woonde enige tijd in de Turkse metropool om te schrijven aan haar boek Turkse vlinders over interculturele liefdesrelaties. Ook was zij docente aan de Vrije Universiteit.

Jensen schreef meer boeken, vaak vanuit een filosofisch perspectief. Daarnaast schrijft ze columns voor NRC Handelsblad. Ook verschenen er bijdragen van haar in diverse tijdschriften, waaronder Armada, Biografie Bulletin, en Filosofie Magazine. Voor Human maakt ze sinds 2010 vijf series van het programma Dus ik ben, over allerlei aspecten van de filosofie. Voor de VPRO en HUMAN maakte ze in 2013 de vierdelige serie Licht op het Noorden, waarin zij het leven in Scandinavië (respectievelijk Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen) onderzoekt. Tezelfdertijd verscheen een gelijknamig boek.

Voor haar kinderboekendebuut Lieve Stine, weet jij het? kreeg Jensen in 2015 een Zilveren Griffel. In dit boek legt ze een relatie tussen de vragen die kinderen zichzelf stellen en het werk van grote filosofen.

Stine Jensen beoefent yoga en was vroeger een fel atheïst, nu noemt ze zichzelf een "opgewektere" atheïst. Zij was deelneemster aan Wie is de Mol? 2018. Ze viel in de zevende aflevering af, als zesde. Ook presenteerde ze dat jaar Stine boekt sterren van Human, waarin ze op het strand afwisselend met Tim Hofman, Hans Klok, Claudia de Breij, Abdelkader Benali, Fidan Ekiz en Emilio Guzman sprak over boeken die aansluiten bij hun persoonlijke verhaal.

20191011 StineJ

20191011 StineJ2

Locatie:
Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2 | 8014 AZ Zwolle
Route en contactgegevens

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief. We sturen je voor elk evenement van de agenda eenmalig een e-mail.

SIO zaalverhuur Zwolle