Vrijdag 5 februari 2016

ImitationGame4

Film: the Imitation game

Ingeleid door Lodewijk Kruithof

Tijd: 20:15 uur | € 7,00

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. In Londen proberen ze de lastige Duitse Enigma code te kraken. De Britse wiskundige Alan Turing (Sherloch Holmes: Benedict Cumberbatch) wordt gevraagd om dit op lossen. Zijn persoonlijkheid is niet altijd geliefd.

Meer informatie

De Britse wiskundige Alan Turing werkt in de Tweede Wereldoorlog voor de crypto-analytsiche dienst, Goverment Code and Cipher School, in Bletchley Park, die als doel heeft onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Dit is een Duits coderingssysteem, waarbij het Enigma-apparaat zowel voor coderen als het decoderen wordt gebruikt. Steeds om middernacht wijzigen de Duitsers de instellingen. Deze achterhalen heeft daarom alleen zin op de dag zelf. Dit lukt het team steeds niet op tijd, met puzzelen met pen op papier.

Daarom komt Turing op het idee hiervoor een machine te bouwen, de bombe, en hij is hier ook eigenhandig lang mee bezig. Uiteindelijk lukt Turing dat. De zo verkregen kennis over Duitse oorlogsoperaties moet echter behoedzaam worden benut, om te voorkomen dat de Duitsers erachter komen dat de berichten gedecodeerd kunnen worden door de geallieerden. Dan zouden ze namelijk het coderingssysteem veranderen. Het hele project en dus ook Turings formidabele prestaties moeten ook na de oorlog geheim blijven, dus krijgt hij niet de roem en de erkenning die hij verdient.

Turing wordt in 1952 veroordeeld voor homoseksuele handelingen, die in Engeland dan nog strafbaar zijn. The Imitation game is een Brits-Amerikaanse film uit 2014 en is gebaseerd op ware gebeurtenissen, zoals beschreven in de biografie Alan Turing: The Enigma van Andrew Hodges.

Klik op onderstaande afbeeldingen voor de trailer...

ImitationGame2    ImitationGame5

Locatie:
Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2 | 8014 AZ Zwolle
Route en contactgegevens

Aanmelden
Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@zzuit.nl.
Vermeld uw naam, de activiteit en het aantal personen.

We zien je graag langskomen!