Vrijdag 28 november 2014

departures

Departures, een kwaliteitsfilm met ernst en ook humor.

Een film uit 2008 van de Japanse filmregisseur Yôjirô Takita

Tijd: 20:15 uur | € 6,00

Een Japanse jongeman die als cellist geen werk kan krijgen, wordt door een misverstand in zijn nieuwe baan diepgaand en soms komisch geconfronteerd met de 'laatste reis' van overledenen. Voor de familieleden is het wasritueel een bron van troost, dat met grote toewijding en zorgvuldigheid wordt uitgevoerd.  De film (ca. 120 minuten) biedt u een zinvolle filmavond met de mogelijkheid tot een gesprek o.l.v. Lodewijk Kruithof na afloop.

Locatie:
Multifunctioneel Centrum SIO
Thorbeckelaan 2 | 8014 AZ Zwolle
Route en contactgegevens

Aanmelden
Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@zzuit.nl.
Vermeld uw naam, de activiteit en het aantal personen.

We zien je graag langskomen!

Meer informatie

Het ritueel de 'laatste reis' bedoeld om iemand schoon en fris aan een nieuw leven na de dood te laten beginnen, vindt alleen op sommige delen van het platteland plaats. De hoofdpersoon Daigo raakt steeds meer bedreven in de officiële Japanse rituelen en begint samen met zijn vrouw uiteindelijk in te zien waar het in het leven eigenlijk om gaat. Deze Japanse film geeft een blik in een andere cultuur en is tegelijkertijd een indringende herkenbare confrontatie met algemeen menselijke emoties.

De doden zijn vaak jong, wat te maken kan hebben met het hoge zelfmoordpercentage in Japan. Toch is Departures geen sombere film. De film gaat over: verzoening met de teleurstelling niet te worden wat je ooit hoopte te worden, verzoening van een zoon met een vader die hem in de steek liet, en, uiteindelijk de verzoening met de dood. Het ritueel maakt verzoening mogelijk.

Departures doet iets wat maar weinig films lukt, ontroeren terwijl je de verhalen achter de doden of hun familie niet kent.

Takita: "Departures is een echt Japans verhaal, maar ik ben blij dat het universele thema van de dood door zoveel mensen wordt begrepen".
De regisseur Takita raakt vaak precies de juiste snaar in zowel de komische als de dramatische scènes. Niet veel regisseurs zijn in staat om zulke uiteenlopende registers in dezelfde film te bespelen.

Departures is een tearjerker, maar wel één met stijl en klasse.